Čorbast pasulj


   Recepti

 

Potrebno je:

- 300gr pasulja po izboru, suva rebra (svinjska, juneća,..), slanina barena, dimljena – domaća, kobasica kranjska, sremska – domaća, 2 glavice crnog luka, 1 čen belog luka, 1 kom šargarepa, po 1 kom zeleni i celera, 1/2 kom sveža ili zamrznuta paprika, suvi začin, so, biber, lovor, peršunov list, muskatni orah, brašno, ulje i mlevena crvena paprika

 

Priprema:

·  Pasulj potopiti da stoji u vodi par sati da nabubri. Procediti ga i naliti vodom, pa staviti da se kuva. Kad se napola skuva, ponovo ga ocediti od vode i ostaviti sa strane.

2.       ·  Suva rebra takođe oprati i staviti da se otkuvaju (ukoliko su jače dimljena otkuvati dva puta), pa pred kraj u tu vodu potopiti slaninu i kobasicu da otpuste suvisnu masnoću.

3.       ·  U sud u kom kuvate pasulj sipati malo ulja i na njega staviti seckani crni i beli luk, dinstati dok ne omekša, pa polako dodavati zelen, šargarepu i papriku, da sve omekša. Dodati malo suvog zacina, soli i bibera i lovorov list.

4.       ·  Sad dodati slaninu, rebra i kobasicu, te naliti vrućom vodom da ogrezne. Ostaviti da se lagano kuva 40 min, poklopljeno.

5.       ·  Zatim dodati i pasulj da se dokuva. Popraviti ukus sa nabrojanim  začinima i persunom  po potrebi.

6.       ·  U tiganj staviti malo ulja i dodati brasno da se uprži (količinom brašna se određuje gustina čorbe). Kad porumeni dodati crvenu mlevenu papriku i takvu zapršku dodati u lonac. Pustiti još malo da se krčka i isključiti šporet.